Proteinpulver och dess funktion

Proteinpulver

Proteinpulver är en form av kosttillskott, vilket faktiskt går under kategorin livsmedel. Dock är syftet med det inte att byta ut maten mot pulvret. Man ska komplettera med det för att få i sig de ämnen  man har behov av. Det är väldigt vanligt att tyngdlyftare och idrottare använder sig av detta, då behovet av vissa proteiner och mineraler blir större.

Proteinpulver framställs i första hand av vassle. Det är heller ingen nymodighet att använda, då vassle faktiskt har använts i tusentals år. Däremot dröjde det ända fram till 1879 innan en maskin togs fram som kunde förädla mjölkens innehåll. Redan denna tidiga modell kunde få fram 130 liter färdigpressad mjölk i timmen. Denna finurliga maskin uppfanns av en svensk kille vid namn Gustav De Laval, och maskinen kallas helt enkelt för De Laval Separatorn. Med separatorn blev det alltså möjligt att ta tillvara på alla produkter som annars skulle gå till spillo. Det lade grunden för Alfa Lavals tillverkning av vassle-proteinpulver.

Idag används, som sagt, proteinpulver i första hand av idrottare och tyngdlyftare. Anledningen till det är att proteinet hjälper till att effektivare bygga muskler, samt att man får bättre idrottsresultat. Man använder med andra ord proteinpulvret för att hjälpa musklerna att återhämta sig efter ett tungt träningspass. Dock finns dessa pulver med lite olika sammansättningar för att passa för olika situationer. Om du väljer ett pulver med högre dos kasein i motverkar man samtidigt musklernas nedbrytning, vilket är bra att ta innan man ska sova, eftersom det är då som cellerna repareras och återhämtas.

Hur vet man vilken typ av proteinpulver som man ska köpa, eller var man ska inhandla det? Det bästa är att läsa recensioner först. De ger en överblick över vilka märken som håller en hög kvalitet och inte. Oftast får du även i dessa recensioner tips på vilka fysiska eller nätbaserade butiker som är de bästa. Bodylab är en etablerad butik som har god kunskap inom detta. Du kan till exempel kontakta deras kundservice och ställa frågor. De kan i sin tur hjälpa dig att ta fram det som du behöver till din specifika situation, så att du får rätt dosering och passande märke.

Dessa pulver kommer i väldigt många smaker, så det borde finnas något som passar alla. Om man tar Bodylab som exempel, har de över 30 olika smaker på sina pulver. Här kan du hitta choklad, jordgubb, banan och många fler.

Om du är i tagen att börja träna, borde du överväga att titta på alternativen för detta hjälpsamma kosttillskott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *