Nackdelar med lån utan UC

Lån utan UC

Alla svenska storbanker, kreditbolag och andra stora företag använder sig idag av Upplysningscentralen, UC, när de tar kreditupplysningar och alla förfrågningar som görs registreras i UC:s register. Detta innebär att nästa bank eller företag som gör en kreditupplysning på dig ser precis hur många företag som har tagit kreditupplysning tidigare och också vem som har gjort det.

Idag finns det många andra företag som kan göra kreditupplysning, så vad finns det då för nackdelar med att låna pengar utan UC? Även om det inte är olagligt på något sätt, så kan det nästan kännas som om man underhåller information när man tar lån utan UC. Detta är så klart inte ditt fel eftersom det inte är du som bestämmer vilket kreditupplysningsföretag en långivare vill använda sig av. Det är lätt att hitta fördelar med att ta lån utan UC, men vad är då nackdelarna?

Den mest allvarliga konsekvensen är faktiskt helt och hållet gentemot dig själv. Det är väldigt lätt att fastna i en skuldfälla när lån är lätta att få och när det inte finns några som helst kontroller som säger ifrån när du har lånat lite väl mycket. Det börjar kanske helt oskyldigt med ett räntefritt snabblån och sedan lockas man av ett till och sen ytterligare ett. Till slut står man där med ett stort antal obetalda smålån och en skuld som ständigt växer med en hög ränta. Detta kan leda till att du går till banken för att ta ett större lån för att betala av smålånen. Eftersom du tagit lån utan UC så har banken ingen aning om att du sitter på en massa små lån och de lånar gärna ut några hundra tusen till dig. Din tanke var att du skulle betala av dina smålån, men du lockas av att din drömresa säljs ut riktigt billigt och mycket av dina pengar läggs på denna. Nu börjar problemen. Du får dyra betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden och lånen bara växer.

I denna situationen är det kanske lätt att börja skylla på banker och snabblånföretagen, men det var ju så klart ingen som tvingade dig att ta det första lånet. Inte heller det andra. Det är i grund och botten du som är ansvarig för dina lån och för att se till att du kan betala tillbaka dem i fullo och vid rätt tid. Om man vänder på myntet och tänker att snabblånen hade använt sig av UC, så hade banken sett detta och troligtvis gett dig avslag på det stora lånet. UC är delvis där för att skydda dig som konsument, så att du inte tappar kontrollen och hamnar i en skuldfälla som ovan.

Så länge man har koll på sin ekonomi och vet att man kan betala tillbaka sitt snabblån i tid så kan man med fördel ta ett lån utan UC. Det kan dock vara bra att veta att räntan ibland är något högre för lån utan UC, så vill man ha det mest fördelaktiga så är det bättre att välja ett lån med UC.

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *